TactiPad handleiding

Alle onderdelen van het TactiPad

Pas als je het TactiPad voor je hebt liggen en het tekengereedschap in de hand hebt genomen, dan weet je echt wat het is en hoe het voelt. Dat kan niet altijd. Vandaar deze heel gedetailleerde beschrijving van alle onderdelen.

Definitie van het TactiPad

Het TactiPad is een tekenbord waarmee je als VIP (Visual Impaired Person) een voelbare tekening kunt maken of waarbij iemand uit je omgeving dat voor je doet. Het tekenen gebeurt op een dun plastic vel dat op een ondergrond van rubber wordt gelegd.

Een voelbare lijn tekenen met een balpenWerken met het TactiPad

Als je met een balpen of ander puntig voorwerp stevig op de folie (German film) drukt, ontstaat er meteen achter de punt een voelbare lijn. Dit is al een hele oude techniek. Er wordt gebruik gemaakt van het ‘emboss’ effect waarbij de punt van de pen het plastic folie uitrekt. De vervormingen kunnen niet meer ongedaan gemaakt worden. Met andere woorden, gummen gaat niet.

Met de gleuven aan de achterkant kan het bord worden opgehangenAlgemene kenmerken

Het TactiPad is uitgevoerd in kunststof zodat het niet koud aanvoelt. De vormen zijn afgerond. De afmetingen en de maataanduiding zijn gebaseerd op veelgebruikte waarden. Het zwarte/gele kleurgebruik levert een goed contrast op tussen de onderdelen. Door het platte formaat is het bord gemakkelijk mee te nemen.

Aan de onderkant zijn kleine gleuven gemaakt om, indien gewenst, het tekenbord op te kunnen hangen aan de wand, net als een schilderijlijst.

Het opengeklapte raamwerkTekenvlak van het TactiPad

Het oppervlak waarop getekend kan worden, is precies zo groot als een A4-vel (29,7 bij 21,0 centimeter). Het tekenvlak bestaat uit een 4 mm dikke rubberlaag. Onder deze rubberen tekenmat bevindt zich nog een dunne metalen plaat. Rondom het tekenvlak is een raamwerk van 3,5 centimeter breed met daarin gleuven en een maataanduiding geplaatst.

Aan de voorkant van het TactiPad (als scharnier+voetjes naar achteren wijzen) ligt de onderkant iets terug t.o.v. het raamwerk. Door de duim onder de rand te haken en 1 of 2 vingers op het tekenvlak te zetten kan het raamwerk worden geopend.
Als het raamwerk is dichtgeklapt valt het precies over het tekenvlak en is de bovenkant net zo hoog als dat van het tekenvlak. Het plastic folie dat gebruikt wordt om op te tekenen heeft een afmeting van 34 * 27 centimeter en wordt, doordat het groter is dan het tekenvlak, vastgeklemd onder het raamwerk. Twee platte magneetjes op de hoeken van het tekenbord trekken het raamwerk en het tekenvlak naar elkaar toe zodat het geheel dicht blijft als er tekenfolie in zit.

De folie wordt op het tekenvlak geplaatstTekenfolie plaatsen

Het raamwerk heeft aan een van de lange zijden een scharnier dat ervoor zorgt dat het raamwerk precies rond het tekenvlak valt. In de opengeklapte stand staat het raamwerk iets naar achteren en steunt het op 2 korte pootjes. Het tekenfolie kan zo worden neergelegd op de tekenmat. Het folie hoeft niet exact recht te liggen om goed onder het raamwerk te passen. Met beide handen kan de folie worden gladgestreken door de handen naar buiten te bewegen terwijl het raamwerk op de handrug ligt en naar beneden zakt. Door de wrijfbeweging worden de rimpels uit het folie gladgestreken. Het folie moet zo strak mogelijk op de tekenmat liggen.

Door de folie met de hand glad te strijken  verdwijnen de rimpelsHet raamwerk

In elk van de vier gleuven kunnen twee knoppen worden verplaatst, waarop de tekengereedschappen kunnen worden vastgelegd. De maatverdeling langs alle kanten van het raamwerk heeft een aanduiding voor de afstanden van5 centimeter(korte groefjes direct langs het tekenvlak), een aanduiding per centimeter aan de binnenrand van de gleuf en een verspringing met 0,5 centimeter aan de buitenrand van de gleuf.
Het nulpunt voor de maataanduiding is in de linkerbovenhoek als het scharnier van het TactiPad links of achter staat. De rand van het raamwerk is 3,5 centimeter breed. De knoppen hebben een diameter vanEen hoek van het raamwerk met de knoppen en  maataanduiding
2 centimeter en zijn zo geplaatst dat ze 1 centimeter van de buitenrand van het raamwerk staan.

De maataanduiding langs de randen van het tekenvlakMaataanduiding

Voor de maataanduiding in centimeters zijn in het raamwerk steeds halfronde holtes gemaakt van 9 millimeterdoorsnede die net iets van de rand af liggen. Daardoor is het mogelijk om op de punten precies de afstand per centimeter af te lezen. Omdat de holtes halfrond zijn is op het diepste punt van de holte de afstand per halve centimeter af te lezen. De maataanduiding is langs alle kanten van het tekenvlak te vinden en komt ook op de liniaal, de driehoek en de gradenboog terug.

Een uitzondering is de ronde kant van de gradenboog. Langs deze rand is eveneens een maataanduiding aangebracht, maar hierbij geven de punten de hoek aan in stappen van 10 graden.

Het tekengereedschap (driehoek, gradenboog en liniaal) op het TactiPadTekengereedschap

Om tijdens het tekenen rechte lijnen of hoeken van een bepaalde grootte te maken, zijn een liniaal, driehoek en gradenboog onmisbaar. In de tekengereedschappen zijn ronde en langwerpige gaten van2 cmdoorsnede aangebracht die precies over de knoppen op het raamwerk passen

Aan de onderzijde van de tekengereedschappen is een rubberlaag aangebracht die er voor zorgt dat ze extra stroef zijn.

Schuif het moertje naar de uiterste hoek van de gleuf om de knop er weer in te bevestigenKnoppen en gaten

In de gleuven kunnen zwarte geribbelde knoppen heen en weer schuiven door ze los en weer vast te draaien. De knoppen zijn2 centimeterin doorsnede en8 millimeterhoog. De knoppen kunnen ook worden verwijderd door ze helemaal los te draaien. Om de knop weer te bevestigen, steek deze op een willekeurige plaats in de gleuf. Schuif de knop naar de uiterste hoek, zodat het moertje onderin de gleuf meeschuift. De knop kan hier nu weer in worden vastgezet.

In de liniaal, driehoek en gradenboog zijn gaten en gleuven gemaakt die precies passen op deze knoppen. Door de knoppen eerst vast te zetten op de gewenste positie kunnen de liniaal, driehoek en gradenboog worden vastgelegd. Met losgedraaide knoppen kunnen de tekengereedschappen nog schuiven.

De liniaal kan met het ronde gat en de gleuven op de knoppen worden vastgelegdLiniaal

Met een totale lengte en breedte van 43 bij 4 centimeter kan de liniaal diagonaal over het tekenvlak reiken.
Aan één uiteinde zit een rond gat van 2 centimeter. Over de rest van de liniaal is een gleuf van 2 centimeter breed gemaakt. Het gat en de gleuf dienen om hem horizontaal en/of verticaal vast te kunnen leggen over de knoppen in het raamwerk.
De gleuf wordt op twee plaatsen onderbroken; voor de stevigheid en als herkenbaar punt zijn per10 centimeter-‘bruggetjes’ over de gleuf gemaakt. Kleine groefjes langs de randen van de gleuven geven daar tussenin de aanduiding per 5 centimeter aan. De liniaal heeft langs de buitenkant aan beide zijden een maatverdeling over een lengte van35 centimeter.

Bij horizontale of verticale liniaal staat het nulpunt precies op de rand

Als de liniaal precies horizontaal of verticaal op het tekenvlak ligt, met het ronde gat over een knop, dan staat het nulpunt precies op de rand van het papier. Voor het tekenen van een lijn op een exacte positie, moet je rekening houden met de randdikte van de liniaal van 1 centimeter.

Driehoek

Met de korte zijde langs de rand van het bord vormt de driehoek hoeken van 45 en 90 graden

De rechthoekige 45-graden driehoek heeft rondom dezelfde maataanduiding als op het tekenbord. De twee korte zijdes zijn10 centimeterlang, de lange zijde14 centimeter. Een aanduiding op het midden van de lange schuine zijde maakt het gemakkelijk om een loodlijn te tekenen.

In de driehoek zitten vier gaten om hem op de knoppen van het bord vast te leggen. Het ronde gat in de rechte hoek past om een knop. Door een korte zijde van de driehoek gelijk te leggen met de rand van het raamwerk zijn de hoeken die de driehoek op het bord maakt precies 45 en 90 graden.

Met behulp van de langwerpige gaten kunnen hoeken van 30 en 60 graden worden gemaaktOp 1 centimeter van de rand in het midden van de lange zijde van de driehoek zit een rond gat. Als deze wordt vastgelegd op een knop is er links en rechts een langwerpig gat; wanneer een van beide ook op een (losse) knop wordt vastgelegd, kan een hoek van 30 of 60 graden worden gemaakt door de driehoek te draaien in de uiterste stand.

De gradenboog kan met de uitholling in de rechte zijde tegen een knop worden gelegdGradenboog

De gradenboog vormt een halve cirkel met een straal van7 centimeter. De onderrand heeft een uitholling in het midden (2 centimeter) om de gradenboog te positioneren op een lijn of om hem te kunnen combineren met de liniaal en knop. Op de ronde zijde is per 10 graden een punt als aanduiding aangebracht. In de rand zijn ook kleine inkepingen gemaakt om de pen precies te kunnen plaatsen. Kleine groefjes aan de bovenkant geven de posities van 30, 45, 60 en 90 graden aan.

Er zijn gaten van 0.5, 1, 1.5, 2 en 2.5 centimeter als hulpmiddel gemaakt om eenvoudig cirkels in deze formaten te kunnen tekenen.

De twee onderdelen van de passer: de magnetische voet (links) en de arm met krasser (rechts)Passer

De passer bestaat uit twee delen: een passerarm met draaibare passernaald en passerpunt (krasser) om de cirkels te maken en een voet om het middelpunt op zijn plek te houden. In deze voet zitten magneten, die de passer ‘vasthouden’ op het bord dankzij de laag metaal onder het tekenvlak.
De passervoet bestaat uit een halve cirkel met een diameter van iets minder dan 6 centimeter doorsnede met drie uitstekende ‘poten’ en heeft daarmee qua vorm wel iets weg van een afgeronde hoofdletter E. De middelste
poot van de E heeft de vorm van een driehoekige pijlpunt waar een hoekje van is weg gelaten. Deze pijlpunt kan gebruikt worden om het middelpunt van de getekende cirkel precies te kunnen plaatsen op een punt in de tekening. Door de hoekpunten van de middelste poot op twee kruisende lijnen te plaatsen, staat de naald precies op het snijpunt. De passervoet houdt de passer in positie op het tekenvlakLangs de buitenkant van de passervoet zijn ook drie halfronde uitsparingen gemaakt die dienen om de passervoet snel en precies te kunnen positioneren op een lijn. De krasser, waarmee de cirkel getekend wordt, schuift over een arm met maataanduiding. Met behulp van deze maatverdeling kan de straal worden ingesteld per0,5 centimeter. De kleinste straal die de passer kan maken is3 centimeter; de grootste straal is12 centimeter.
De arm van de passer kan in beide richtingen als een wijzer van een klok vlak boven het papier om de passervoet heen draaien. Door de arm met daarop de krasser schuin onder een hoek van circa 20 graden te houden is het gemakkelijker om de krasser over het papier te trekken.

Op de passerarm is een maatverdeling aangebrachtAan het uiteinde zit een passernaald die het middelpunt van de cirkel vormt en in de passervoet wordt gestoken. Aan de onderkant van de  passernaald zijn 3 kleine nokjes gemaakt. Als de passernaald met de knop bovenop heen en weer gedraaid wordt zonder de arm te bewegen, ontstaat er een voelbaar rondje als aanduiding van het middelpunt van de cirkel.

Kopspelden dienen om gereedschap tegenaan te schuiven of om een punt op een lijn te markerenSpelden steken in het bord

De rubberlaag van het tekenvlak heeft een dikte van4 millimeterdie nodig is om daarin kopspelden te steken. Deze spelden kunnen dienen om de tekengereedschappen tegenaan te schuiven of om een punt op een lijn te markeren die anders wellicht wegvalt onder een tekengereedschap.

Magneten in de zijkant van het TactiPad voor de ontvanger van de digitale penMagneten in de zijkanten

In drie randen van het raamwerk zijn aan de zijkant steeds twee kleine magneten bevestigd.
Deze magneten dienen om de houder voor de ontvanger van de TactileView digipen te positioneren op het tekenvlak. In combinatie met de TactileView teken- en productie software kunnen de tekeningen dan worden gedigitaliseerd.

Het TactiPad, de tekengereedschappen en vellen folie in het etui opgeborgenAlles opbergen

Het TactiPad met toebehoren kan worden opgeborgen in een etui met handvat en schouderband. Hierin is een opbergvak voor het tekenfolie gemaakt. Dit vak wordt afgesloten met klittenband zodat het papier in het vak tijdens transport niet kan schuiven. Dit papiervak zit onder de binnenzijde waarop met behulp van elastieken de liniaal, driehoek en gradenboog worden vastgezet. Voor de passervoet en het frame voor de digitale ontvanger zijn ook elastieken houders gemaakt.
De passerarm, een pen en eventueel de digitale pen worden vastgezet in een vakje. Draai
de passerarm zodanig dat de passernaald en passerpunt (krasser) niet omhoog steken maar plat op het etui liggen. In een speldenkussen kunnen een aantal kopspelden worden gestoken. Het tekenbord schuift in een eigen vak dat bestaat uit een raamwerk dat de gleuven met knoppen afdekt, maar wel het tekenvlak vrij laat.

Met het etui opengeklapt en gedragen aan  de schouderband kan ook onderweg worden getekendAls het etui naar binnen wordt dichtgeklapt, houdt een strook klittenband het etui dicht. Als het etui naar achteren wordt open gevouwen blijft het tekenvlak vrij zodat, als het etui gedragen wordt aan de schouderband, ook onderweg getekend kan worden.